główny składnik, czyli 600 g suszu malwy sudańskiej (czyli hibiskusa)
1 kg rodzynek
50 g czarnej herbaty liściastej
drożdże z pożywką (Bayanus aktywne, pożywka Activit)
Można zrobić z tego zestawu 25l pysznego różowego wina z hibiskusa, na balon 50 l potrzebujemy dwa razy tyle podanych składników.
Przygotowanie: Zaczynamy od rodzynek. Należy ugotować na parze 1 kg i włożyć je do balonu. W tym celu można rozłożyć rodzynki na sitku i zalać je wrzątkiem. Następnie bierzemy naszą herbatę i hibiskus i parzymy je we wrzącej wodzie przez kilka minut, aby stworzyć mocny napar. Po odcedzeniu, ponownie zalewamy herbatę. Czynność powtarzamy kilka razy. Z tego wywaru dopiero zrobimy wino. Mając przecedzony, gorący napar, można od razu użyć go do rozpuszczenia cukru i kwasku cytrynowego. Wrzucamy całą paczkę kwasku i 3 kg cukru, czyli połowę przeznaczoną na to wino. Zawsze dobrze jest podzielić cukier na 2-3 partie, a nie rozpuszczać całość na raz. Po około tygodniu będziemy mogli dodać kolejną partię cukru. Napar odstawiamy do ostygnięcia - tak, aby balonik nie pękł po przelaniu. W międzyczasie możemy już uwodnić aktywne drożdże. Dodajemy je do 100 ml letniej wody. Przygotowaliśmy nastaw do wina hibiskusowego. Do balonu wlewamy nasz schłodzony napar i uzupełniamy go wodą do 18 litrów. Dodajemy całe opakowanie pożywki Activit, oraz uwodnione drożdże. Wszystko razem mieszamy, po czym... gotowe! Nastaw na wino z hibiskusa jest gotowy. Po 10 dniach dodamy drugą partię cukru. W 4 litrach rozpuścimy około 3 kg cukru, a następnie dodamy do balonu. Gotowe;)
Winko z Yerba Mate
Skład:
Aby zrobić winko z Yerba Mate, zaczynamy od zagotowania wody i sprzenia rodzynek i żurawiny, aby pozbyć się tłuszczu ze skórek. Gotujemy wodę, aby zrobić napar z yerba mate, temperatura wody max 80 stopni. Zaparzamy yerbę kilka razy, po czym pozwalamy jej odpocząć przez około 15 minut, zanim dodamy ją do naszego wiaderka z wszystkimi pozostałymi składnikami (drożdże odżywcze itp.). W letniej wodzie rozpuszczamy 3 kg cukru i dodajemy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Następnie wyciskamy sok z cytryn. Wszystko ląduje w wiaderku, dobrze mieszamy i zamykamy pokrywką z rurką fermentacyjną wypełnioną wodą i odstawiamy pojemnik w ciepłe miejsce do fermentacji. Za około 2 tygodnie rozpuszczamy kolejne 2kg cukru.
Wino Ziołowe (Wermut)
Wermut - 54-litrowy balon (ok. 15%):
10 kg ryżu długoziarnistego
12 kg cukru
2 kg rodzynek
10 g drożdży (np. aktywne drożdże Bayanus G-995)
15 g pożywki (np. Aktivit)
200 g kwasku cytrynowego
100 g wybranych przypraw (my użyliśmy mieszanki ziół prowansalskich)
30 g kurkumy
Przygotowanie wina ryżowego to długi proces, który trwa nawet do sześciu miesięcy. Na początek należy porządnie wypłukać ziarna, dzięki czemu wino będzie się lepiej i szybciej klarować. Do dużego naczynia wsypujemy 10 kg ziaren, zalewamy je wodą i mieszamy. Odsączony z wody ryż przelej do czystego i zdezynfekowanego balonu. Dla ułatwienia użyj wygodnego lejka do balonów i czerpaka. Następnie sparz rodzynki we wrzątku i odcedzone wsyp do balonu z ryżem. Następnie przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść 7 kg cukru w około 10 litrach ciepłej wody i dodaj kwasek cytrynowy. W międzyczasie uwodnić drożdże, korzystając z instrukcji na opakowaniu.Teraz wlej syrop cukrowy do balonu i uzupełnij 20-30 litrami przegotowanej zimnej wody. W trakcie fermentacji może powstać piana i zagotować się, więc nie dolewaj do końca. Na koniec dodaj przyprawy i kurkumę oraz 15 g pożywki dla drożdży i wstępnie uwodnione drożdże wymieszaj nastaw, zamknij szczelnie balon i odstaw do fermentacji pamiętaj o codziennym mieszaniu wina, aby składniki lepiej się połączyły tydzień po nastawie dodaj kolejną partię syropu cukrowego miesiąc przefiltruj.
Winko z żyta
Składniki na 20 l wina z żyta (ok. 15%):
5kg dobrej jakości żyta,
5 kg cukru,
100 g kwasku cytrynowego,
pożywka +drożdże,
Najpierw należy porządnie umyć żyto, aby pozbyć się zbędnych zanieczyszczeń. W tym celu należy wsypać ziarno do dużego pojemnika i zalać je wodą. Następnie opłucz żyto i odsącz je w sitku. Teraz musisz wysterylizować ziarno, aby unieszkodliwić mikroby, które żyją na ziarnie. W tym celu rozpuść kwasek cytrynowy i 1 g pirosiarczynu potasu w 5 litrach letniej, przegotowanej wody. Całość wlać do żyta, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Przygotowanie nastawu
Najpierw zrób syrop cukrowy z 3 kg cukru rozpuszczonego w 5 litrach ciepłej wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie zajmij się uwodnieniem drożdży. Jeśli, tak jak my, użyliście drożdży aktywnych, wystarczy, że zrobicie to pół godziny przed zadaniem. W przypadku drożdży pasywnych, będziesz musiał przygotować matrycę drożdżową kilka dni wcześniej. W obu przypadkach postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po nastawieniu dodajemy kolejną partię syropu cukrowego (czyli rozpuszczamy 2 kg cukru w 2-3 l wody). A po kolejnych 3-4 tygodniach filtrujemy żyto.
Przede wszystkim umieszczenie wszystkich składników i wymieszanie ich jest znacznie łatwiejsze w wiadrze niż w balonie z wąską szyjką. Szerokie naczynie sprzyja też wygodnemu odfiltrowaniu ziaren żyta z płynu. Poza tym, biorąc pod uwagę objętość nastawu (20 litrów), objętość składników i burzliwą fermentację, 33-litrowe wiadro jest w sam raz, w przeciwieństwie do standardowego 20-litrowego balonu. Oczywiście po usunięciu ziaren żyta zlejemy ten płyn do dalszej fermentacji do balonu. Po tygodniu przygotowania nastawu rozpuszczamy 2 kg cukru w około 2 l gorącej wody. Przestudzony syrop cukrowy wlewamy do nastawu i wszystko razem dobrze mieszamy; następnie zamykamy pojemnik pokrywką z rurką fermentacyjną i odstawiamy do dalszej fermentacji na 3-4 tygodnie. Po okołu miesiącu można odfiltrować żyto. Filtrowanie wina jest ważnym etapem procesu, ponieważ pozwala na oddzielenie moszczu od syropu. Aby to zrobić, przygotuj duży pojemnik i umieść na nim worek filtracyjny ze stelażem. Teraz przelej płyn, aby pozbyć się ziaren. Przefiltrowany moszcz przelej do balonu za pomocą lejka. Możesz teraz sprawdzić, czy cukier uległ fermentacji, pobierając próbkę za pomocą pipety i odczytując wynik za pomocą cukromierza. Na koniec zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do spokojnej fermentacji.